Edward Van Ryswyck
Antwerpen 18 - 5 - 1871 / Antwerpen 11 - 5 - 1931Wegens gezondheidsproblemen verlaat Edward Van Ryswyck reeds op veertienjarige leeftijd de school. Zijn vader raad hem aan een carriŤre in de kunstrichting op te bouwen. Na een kort verblijf in de werkplaats van een plaatselijk architect wordt hij uiteindelijk toegelaten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hier volgt Edward Van Ryswyck onder meer les bij Jean Guillaume Rosier (1858-1931). Door zijn wankele gezondheid is hij zeer regelmatig afwezig.

Edward Van Ryswyck, kleinzoon van een gekend populair dichter en neef van Antwerps burgemeester Jan Van Ryswyck, bestudeert de drie eerste jaren van zijn loopbaan vooral botanische onderwerpen. Nadien vindt men hem geregeld terug in de Antwerpse Zoo, waar hij een studie maakt van de verscheidene aanwezige diersoorten. Als negentienjarige schildert Van Ryswyck ' Arenden vechtende om een prooi '. Met dit werk ontvangt Edward van de Vereniging voor Kunsten een studiebeurs als aanmoediging en tevens de persoonlijke gelukwensen van onze Belgische Koning.

Baron Osy, een persoonlijke vriend van Edwards vader, dringt er op aan dat Edward zich engageert in het decoratieschilderen, want dat zal hem in de toekomst een financiele zekerheid geven. Maar Edward Van Ryswyck wil meer. Na een succesvolle verkoop van enkele van zijn schilderijen en met een aanbevelingsbrief voor de Belgische ambassadeur te Parijs, Baron Bayens, reist hij naar de Franse metropool. Van Ryswyck wordt er leerling aan de Julian Academie, waar de historieschilders zoals Jean Paul Laurens (1838-1921) en Benjamin Constant (1845-1902) les geven. Om zijn financiŽn in deze periode wat kracht bij te zetten werkt hij ook in het atelier van een decoratieschilder. Hier wordt gekopieerd naar welbekende schilderijen uit het Louvre. Na een verblijf van drie jaar keert Van Ryswyck terug naar zijn eigen roots.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog verblijft Van Ryswyck in Nederland, waar hij zich vooral toelegt in het portretschilderen. Gezien de vele opdrachten die hij te verwerken krijgt kan Edward er een comfortabel leven leiden. Eens de oorlog voorbij keert Van Ryswyck terug naar BelgiŽ om er, tot aan zijn dood in 1931, een succesvolle schildersloopbaan verder te zetten. Naar aanleiding van de uitzonderlijke kwaliteit van zijn schilderijen wordt vaak gedacht dat Van Ryswyck een leerling is van de gerenomeerde Antwerpse schilder Charles Verlat (1824-1890).

Als realistisch schilder van landschappen en stillevens bezit Van Ryswyck een zeer sterke technische vaardigheid in het schilderen van stillevens met bloemen, vis, vruchten en wild. In zijn stillevens herinnert hij ons aan de vermaarde Antwerpse zeventiende eeuwse schilders Frans Sneyders (1579-1657) en Jan Fyt (1611-1661). Een vrij lange periode werkt Van Ryswyck in een atelier aan de Oude Kerkstraat te Antwerpen. Ook verblijft hij een geruime tijd in een atelier aan de Van Geeststraat te Borgerhout. Te Brasschaat is Edward Van Ryswyck stoetenbouwer, ontwerper van praalwagens en dergelijke meer.

Van Ryswyck neemt ook deel aan een aantal tentoonstellingen. Van acht februari tot en met negen maart 1908 is hij met zijn werk aanwezig op de Inhuldigingstentoonstelling van de Stadsfeestzaal aan de Meir te Antwerpen.

Fotogalerie: Cote d'Azur 1 - Cote d'Azur 2 - Cote d'Azur 3Index - Artists - Kunstenaars - Artistes - Sales